Teknik^tDR
Versió 3.x!

Posts de Agost, 2011

Llegendes urbanes: la Torre Eiffel a Barcelona

 
per teknik el 30 Agost 2011 | Curiositats

Fa uns dies em va arribar la història de que la Torre Eiffel podria haver estat construida a Barcelona, en comptes de a París. Si, ja se que això circula per Internet des de fa temps, però jo la història la vaig sentir fa poc. Tot i que amics als qui considero amb criteri n’estaven convençuts, jo sóc prou escèptic, i a més tinc una arma mortífera: una bonica Palm Pre (eh! no feu conya amb lo d’HP!) i prou habilitat amb Google.

Així que vaig buscar una mica i de seguida vaig trobar la solució: és mentida! Per exemple, aquí tenim un article de la Vanguardia que ho desmenteix, i mirant a l‘hemeroteca de la Vanguardia del 30 de novembre de 1886 (si, 1800!) veiem que també se’n parla:

El distinguido arquitecto Mr. Lapierre, autor del proyecto de la grandiosa torre que se ha de levantar sobre los terrenos concedidos para la Exposición Universal que ha de celebrarse en 1887, y que será, sin la menor duda, el atractivo más considerable de la misma, ha llegado á esta para ocuparse, de acuerdo con el Comité directivo de dicha Exposición, en fijar el sitio para su emplazamiento y dar principio á las obras de explanación.

Es, pues, ya un hecho que Barcelona va á tener las primicias de una obra gigantesca, muy superior á todo lo conocido, en su género, hasta el día, y que solo promete igualarla la gran torre Eiffel, proyectada para la Exposición Universal de Paris en 1889.

Curiós és que finalment la torre no es va dur a terme per temes pressupostaris… També podem trobar la explicació a la Wikipedia en català (en canvi no es menciona ni a la versió anglesa, espanyola o francesa…):

Una llegenda popular assegura que l’enginyer francès Gustave Eiffel va oferir construir la torre a Barcelona per a l’Exposició Universal de 1888, i fins i tot s’han arribat a publicar articles a revistes d’història, però no va ser Eiffel, sinò l’enginyer de Toulouse J. Lapierre qui va presentar un projecte d’una torre de fusta de 210 metres.

 

Algunes notes més sobre usuaris a l’Apple TV

 
per teknik el 23 Agost 2011 | Informàtica, Mac, Seguretat, Sistemes

A un post anterior vaig explicar com crear un usuari que no fos frontrow. En aquest post explicaré algunes millores més que es poden aplicar per poder fer servir de manera més còmoda el nostre nou usuari.

Sudoers

Per permetre poder fer servir sudo amb el nou usuari (en el meu cas teknik) cal afegir-lo al grup admin. Per fer-ho, entrem com a root i l’afegim:

login frontrow                                          # de moment cal fer-ho com a "frontrow" ;)
sudo niutil -appendprop / /groups/admin users teknik
sudo niutil -read . /groups/admin  # comprovem que efectivament  l'usuari està al grup

Cal recordar desconnectar de l’Apple TV perquè els canvis siguin efectius.

“Clon” de l’usuari frontrow

Igual que a l’anterior post vem crear un usuari alternatiu a frontrow però amb el seu propi UID i GID, també podem crear un usuari alternatiu a frontrow, amb el mateix UID i GID però amb un altre password. Per crear el password cal veure el post anterior, o be podem fer servidor el mateix password que amb l’anterior usuari amb el següent:

sudo niutil -read . /users/teknik

i fent servir el password als següents passos, a on posa (hash):

sudo niutil -create / /users/frontrowx # Creem l'usuari "frontrowx"
sudo niutil -createprop / /users/frontrowx uid 501 # Li donem un UID = 501 (el mateix que l'usuari frontrow)
sudo niutil -createprop / /users/frontrowx gid 501 # Li donem un GID = 501, que creem després
sudo niutil -createprop / /users/frontrowx home /Users/frontrow # Li assignem el home a l'usuari
sudo niutil -createprop / /users/frontrowx shell /bin/bash # Li assignem el shell a l'usuari
sudo niutil -createprop . /users/frontrowx passwd (hash)
sudo niutil -createprop . /users/frontrowx authentication_authority ";basic;"
sudo niutil -read . /users/frontrowx
sudo niutil -appendprop / /groups/admin users frontrowx

També aprofito per incloure’l al grup admin.

Com presentar un producte

 
per teknik el 1 Agost 2011 | Curiositats

Fa uns dies, obrint unes càpsules Marcilla Arôme vaig notar l’agradable olor a cafè, i això que el cafè, tot i estar bo, no ho és tant com l’original de Nespresso. També vaig pensar que el paquet tenia aire en comptes d’estar embasat al buit. Avui he caigut en el perquè, i obviament és una cosa molt simple però força ben pensada: al obrir el paquet l’aire surt a pressió amb l’aroma del cafè, perquè ho notis… Simple i ben pensat :D