Teknik^tDR
Versió 3.x!

Posts de Agost, 2009

Article interessant sobre límits de memòria de Windows de 32 bits

2
per teknik el 27 Agost 2009 | Informàtica, Sistemes, Windows

Fa temps (des de que, anys enrere em vaig dedicar a mirar el funcionament intern de processadors, entre ells el Pentium Pro) que venia pensant perquè els sistemes operatius actuals no feien servir els busos de 36 bits (si, 36, no 32…) de que disposaven els micros d’Intel a partir del Pentium Pro. Aquest bus permetria utilitzar 2^36 bytes de memòria, o el que és el mateix, 64 GB.

Doncshe trobat aquest article que parla dels límits de memòria de les versions de 32 bits de Windows (en anglès), i principalment be a dir que, la limitació de 4 GB en aquests sistemes és básicament imposada i no tècnica. Vamos, el que ja es veia a venir.

L’article és una mica llarg, pero molt interessant si t’agraden els temes a baix nivell.

Alternatives per escriure una lletra “Ñ”

 
per teknik el 14 Agost 2009 | Curiositats, Informàtica

La lletra Ñ, símbol identitari de la llengua castellana, és una de les formes més ràpides peresbrinar si un teclat és espanyol.

Probablement, qui porti algun temps a la informàtica, recordarà que fa uns 15 o 20 anys (no recordo be la època) es va parlar d’eliminar la lletra Ñ del teclat i fer que fos una N amb accent. Doncs be, suposo que com a remanent d’aquest intent, als teclats espanyols es pot escriure la Ñ de la següent manera: prement AltGr + 4 i després la lletra N. El AltGr + 4 genera el caràcter ~, que s’utilitzava antigament als servidors web per a pàgines personals, i s’utilitza com a negació a nivell de bit a diversos llenguatges de programació. Però en el cas del teclat espanyol actua com les tecles dels accents, que no generen un caràcter fins que es prem alguna lletra. En aquest cas, si la lletra és la N, el caràcter generat és la Ñ (fixeu-vos que, gràficament, la lletra Ñ és una N amb el ~ al damunt…)

Be, espero que ningú interpreti aquest post com un intent de tornar a obrir la vella polèmica! ;)

Com instal·lar iLife ’09 a qualsevol Mac

 
per teknik el 9 Agost 2009 | Informàtica, Mac

Volia instal·lar iLife ’09 a un MacBook amb iLife ’08 de serie. Uns amics em van deixar un DVD d’instal·lació original d’un iMac del 2009 per instal·lar-ho, i quan vaig anar-ho a fer… m’apareix un missatge dient bàsicament que aquell DVD estava fet per ser instal·lat en un altre hardware, o sigui, el iMac del model dels meus amics. Total, que buscant una mica a la web vaig trobar les següents instruccions, que si be són per instal·lar un iLife ’08 en una versió diferent de OS X, també em van servir per el cas.

Bàsicament el tema consisteix en buscar la comprovació del hardware. Per fer-ho cal:

 • Mostrar els fitxers ocults,
 • Copiar del DVD a una carpeta del disc dur el fitxer “Install Bundled Software.mpkg” i la carpeta “System”,
 • Mostrar els continguts de “Install Bundled Software.mpkg” (fent click amb el botó dret) i buscar el fitxer “Install Bundled Software.dist”, editar-lo amb el TextEdit mateix,
 • Buscar la funció: hwbeModelCheck() i afegir la linia “return true;” al principi, i guardar. Hauria de quedar així:
function hwbeModelCheck() {

  return true;

  try {
    var modelProp = system.sysctl('hw.model');
  }
  catch(e) {
    system.log('hwbeInstallCheck threw exception ' + e);
  }

  var machineCount = hwbeSupportedMachines.length;

  for ( var i = 0; i < machineCount; i++ ) {
    if ( modelProp == hwbeSupportedMachines[i] ) {
      return true;
    }
  }

  return false;

}

Amb això ja podem instal·lar el paquet (des de la còpia del disc dur!). Ah! I cal recordar tornar a ocultar els fitxers ocults seguint les instruccions al post a on posa com mostrar-los!