Teknik^tDR
Versió 3.x!

“Però et vigilen; en tot moment…”

 
per teknik el 5 Desembre 2011 | Curiositats, Tecnologia

A tota Catalunya, i a bona part d’Espanya, veiem que cada cop hi ha més i més radars de tràfic. La majoria estan indicats de manera bastant clara, en el sentit que hi ha un cartell abans. El que no saps és si el radar està a 10 metres o a 1 km, però saps que està “per allà”. Aquests radars són principalment dissuasoris, ja que la majoria de gent sap a on són. De fet veus a la gent frenant uns metres abans, i tornant a accelerar poc després.

Però… el que no sap la majoria de gent és que abans i després acostumen a haver-hi controls de velocitat, i molts cops en altres punts al llarg de la carretera a altres punts “crítics”. Com ho podem veure? El que es veu és un quadrat al terra, com un perfil d’un negre una mica diferent a la resta.

Aquestes espires el que fan és detectar el pas d’una massa metàl·lica. Si posem dues d’aquestes espires, una després de l’altre al mateix carril i a una distància coneguda, podem saber la velocitat del vehicle calculant quant triga des que passa per la primera espira fins que passa per la segona. Apliquem la típica fórmula de velocitat = distància / temps, i ja ho tenim!

Jo he vist espires utilitzades en els següents casos:

  • Dues espires, una darrera l’altre, per mesurar velocitat. Ho he vist a radars i també a altres punts, el que permet saber sempre la velocitat mitjana dels vehicles, tenir clar que frenen i després acceleren als radars, etc. Notar que molts cops les espires no estan a tots els carrils, només als “conflictius” (típicament els carrils de l’esquerra).
  • Dues espires, posades una abans i una després del punt de detenció d’un semàfor, per detectar els vehicles que es salten els semàfors. Són les càmares que trobem a alguns semàfors a Barcelona. Com a nota, no sempre estan a tots els carrils.
  • Una espira, per control·lar pas de vehicles. Això permet saber, per exemple, si per un punt concret passen molts vehicles, o les hores de més trànsit, etc.
  • Una espira, a entrades de pàrquings, barreres, etc. Això permet que la barrera o porta només s’obrin si hi ha un vehicle, però no si algú va amb el mando o clau a peu. Tot i que, si fem servir una peça de metall prou gran també s’obren, clar…

Per veure més informació, podem veure la pàgina d’un d’aquests detectors.

Per últim, comentar que recentment he vist que a la sortida de Barcelona per la B-23 (sortida per la Diagonal direcció Llobregat), he vist que han posat unes càmeres petites, una per cada carril, a sobre els “portals” de senyalització, a on van normalment els cartells luminosos. Caldrà investigar… :D

Actualització: També he vist que vist que les espires les col·loquen als peatges, per donar automàticament el ticket quan et pares abans de la barrera. A Catalunya això es pot comprovar fàcilment…

AVÍS: la informació d’aquest post prové de la meva investigació personal. No sóc un expert en aquests sistemes, no hi treballo ni hi tinc cap experiència més allà de la observació i d’aplicar la lògica.

Respondre