Teknik^tDR
Versió 3.x!

Banda de 5 GHz per Wi-Fi a Espanya

2
per teknik el 4 Juny 2011 | Informàtica

Fa uns dies que em trobo amb problemes amb la meva Wi-Fi. Vaig estar revisant l’ús de l’espectre amb InSSIDer i vaig veure que tinc moltes Wi-Fi a la meva zona, barallant-se per l’espectre radioelèctric i vaig fer un descobriment… Un AP 802.11n es menja la meitat de l’ample de banda assignat a la banda lliure de 2,4 GHz. Si ho pensem te prou sentit, més velocitat implica (normalment) més ample de banda, i si no pregunteu-li al senyor Shannon per els detalls…

La qüestió és que buscant vaig veure que fa temps que a Espanya s’ha obert també la banda de 5 GHz per a Wi-Fi. Això te múltiples avantatges, principalment a aquesta banda hi ha més ample de banda assignat, i per tant més canals. Això implica menys interferències, i per tant menys problemes (i més velocitat!). A més, com aquí no s’utilitza tant, l’espectre està més net.

Per tant, vaig dir “vaig a canviar immediatament la configuració del router!” Error!!! Només els routers (o APs) que suporten 802.11a admeten 802.11n a la banda de 5 GHz. I, per el que he vist, al nostre país són ben pocs… Més aviat cal comprar-te un router caret que ho porti… Ah, i després cal que el portàtil, PDA, etc. també ho admeti. O sigui, que va a ser que no… :(

Referències:
Se libera la banda de 5 GHz para aplicaciones WLAN
BandaAncha: Canales Wi-Fi permitidos en España 

2 respostes a “Banda de 5 GHz per Wi-Fi a Espanya”

  1. Poshi diu:

    No tot és bo a la banda dels 5GHz. Tal i com dius, l’espectre està molt menys saturat, i al ser una frequència més elevada s’hi poden encabir més bits en cada unitat de temps.
    D’altra banda, necessites hardware “especial”: una freqüència diferent necessita d’una antena diferent (i altre hardware), coses de la física.
    I el més important de tot, si més no des del meu punt de vista, és la penetració del senyal. La frequència de 5GHz te un índex de penetració força inferior al de una senyal de 2.4GHz. I això es nota quan no hi ha linia de visió directa entre emissor i receptor. Tres parets mal situades et poden tirar avall una connexió sense interferències, mentre que a la banda de 2.4GHz i amb interferències pots obtenir rendiments acceptables. Comprovat a les meves propies carns mentre intentava fer un pont de xarxa inalambric abans de foradar mitja casa.

  2. teknik diu:

    Això et passa per tenir un pis gran! ;) Bromes apart, jo crec que el major impediment és el hardware, ja que molts dispositius no ho suporten. Però a canvi, si el hardware te opció de 5 GHz, també suporta 2,4 GHz, així que tens més opcions, cosa que sempre va be.

Respondre