Teknik^tDR
Versió 3.x!

Funcionament de la xarxa elèctrica de Barcelona

1
per teknik el 17 Juliol 2007 | Tecnologia

Fa un temps em va donar per comprovar les fases de la instal·lació elèctrica de casa meva. Per això vaig agafar el típic buscapolos (no se quina traducció deu tenir al català) per trobar la fase i el neutre d’un endoll qualsevol. Quina va ser la meva sorpresa quan el buscapolos em va indicar fase a ambdós contactes! Provant-ho a altres instal·lacions vaig veure que a algunes passava el mateix, i a d’altres no. Em va extranyar moltíssim, així que vaig decidir investigar.

Buscant per foros vaig trobar la pàgina de electrozona, que entre altres coses te una secció dedicada a la defensa del trifàsic de 220/127 volts. L’explicació en concret està a la secció de “Historia de los 127 Voltios”.

La corrent trifàsica transporta tres fases i neutre. El sistema que jo coneixia, i que creia que era l’únic que existia, és el de trifàsic 380/220 volts. En aquest sistema, cada fase transporta 220 volts respecte a neutre, i entre elles 380 volts. Això és degut al desfasament de 120 graus entre les fases. Normalment la corrent es transporta fins a les cases (on es fa servir el monofàsic) en trifàsic, i a cada casa entra una de les fases i el neutre. Uns quants domicilis es conecten a una fase, altres a l’altre i uns altres a l’altre. Així es reparteix la càrrega entre les tres fases.

Existeix un altre sistema, el que descriu l’article anteriorment mencionat. Aquest consisteix en el trifàsic de 220/127 volts. Aquest sistema permet obtenir els 220 volts que s’utilitzen normalment a partir de dues fases, i els 127 volts a partir de fase i neutre. Encara hi ha instal·lacions que funcionen amb 127 volts… A més, aquest era el sistema que s’utilitzava antigament, quan les instal·lacions elèctriques funcionaven només a 127 volts. El canvi a 380/220 volts millora l’eficiencia del transport d’energia, i per tant interessava a les companyies.

Be, doncs resulta que a Barcelona, actualitzar la xarxa elèctrica antiga de trifàsic 220/127 volts a 380/220 volts no era possible en la major part de la ciutat, ja que la instal·lació no hauria aguantat, i hauria estat molt car canviar-la. Així que, resulta que gran part de la ciutat encara conserva aquesta xarxa antiga i, per tant, els dos cables que arriben a la casa són fase i fase, en comptes de fase i neutre.

Una resposta a “Funcionament de la xarxa elèctrica de Barcelona”

  1. madgoblin diu:

    La polla! tienes blog!!!!

Respondre